Wat zijn probiotica en helpen ze bij PDS?

De darmflora – of het darm-microbioom – is een belangrijk onderdeel van onze algehele gezondheid. Wanneer de bacteriën in de darmflora uit balans zijn, kan dit invloed hebben op de gezondheid. Een van de mogelijke gevolgen is het prikkelbare darm syndroom (PDS). Hierbij is er sprake van verschillende klachten gerelateerd aan de darmen en spijsvertering. Probiotica kan helpen bij het verminderen van deze PDS-klachten. 

Veelvoorkomende PDS-klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn en constipatie zijn klachten die ontstaan in de darmen. Een verstoring van het evenwicht tussen gunstige en ongunstige bacteriën kan hieraan ten grondslag liggen. Probiotica draagt bij aan het herstel van de balans door gunstige bacteriën naar de darmen te sturen. Ontdek in dit artikel wat probiotica nou precies zijn en hoe ze jou kunnen helpen bij PDS-klachten.

Wat zijn probiotica?

Om te begrijpen wat probiotica zijn, moeten we beginnen bij het darmstelsel. In onze darmen leven zo’n 100.000 miljard micro-organismen waarvan het merendeel bacteriën zijn. We noemen dit ook wel de darmflora of darm-microbioom. Over de darmflora wordt vaak gezegd dat deze ‘in balans’ moet zijn. Daarmee wordt bedoeld dat er evenwicht tussen gunstige en ongunstige bacteriën is. Dat evenwicht is echter niet vanzelfsprekend. Een disbalans in het darm-microbioom kan ontstaan door uiteenlopende redenen. Sommige mensen worden geboren met een disbalans door bijvoorbeeld allergieën, waar anderen op latere leeftijd darmklachten ervaren door stress, voeding of medicatie.

Probiotica speelt een rol bij het herstellen van de disbalans in het darm-microbioom. Probiotica zijn namelijk producten waarin levende micro-organismen (zoals bacteriën) zitten. In deze producten zitten zogeheten bacteriestammen. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de melkzuurbacteriën bekend onder de namen ‘Lactobacillus’ en ‘Bifidobacterium’.

Probiotica zijn verkrijgbaar in uiteenlopende vormen. Zo vind je ze in het zuivelschap in de supermarkt in diverse gefermenteerde drankjes, maar ook bij de drogisterijen in onder meer poedervorm of capsules zoals Alflorex®.

Hoe werken probiotica?

In probiotica zitten gunstige bacteriën die het maagzuur overleven en zo optimaal hun werk kunnen doen in de darmen. Ze dragen bij aan het herstellen van de verstoorde darmflora. Het nemen van probiotica kan zo de balans tussen gunstige en ongunstige bacteriën ten goede komen.

Doordat iedere darmflora uniek is, is de effectiviteit van probiotica voor ieder lichaam anders. Er wordt daarom nog altijd veel onderzoek gedaan naar de werking van probiotica in combinatie met uiteenlopende klachten en aandoeningen. Duidelijk is wel dat wat voor het ene darmstelsel werkt, niet automatisch ook voor de ander werkt. Het vinden van de meest effectieve probiotica is dus een hele persoonlijke zoektocht.

Waar helpt probiotica voor?

Het is inmiddels duidelijk dat probiotica kan bijdragen aan het herstellen van de balans in de darmflora. Of je darmen in evenwicht zijn wordt vaak onderzocht via de ontlasting. Dat betekent echter niet dat je thuis geen disbalans kunt merken. Er zijn diverse signalen die kunnen wijzen op een verstoord evenwicht. Je ervaart dan vaak ongemakken in je darmen en spijsvertering. Denk aan buikpijn, constipatie, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. De mate van klachten varieert per persoon. Belemmeren de klachten je in het dagelijks leven? De huisarts kan meer duidelijkheid geven over de klachten en eventuele oplossingen.

Naast onderzoek bij een arts kun je ook zelf stappen zetten om de darmflora gezond te houden. Denk bijvoorbeeld aan een goed voedingspatroon met voldoende vezels. Merk je dat de klachten blijven? Probiotica kan een goede aanvulling zijn op een gezond leefpatroon en helpen bij het verminderen van klachten.

Let wel op: de bacteriën in probiotica verlaten je lichaam met de ontlasting. Om zeker te zijn dat probiotica effect heeft, is het belangrijk om het product in kwestie een aantal weken dagelijks te gebruiken. 

Werken probiotica bij PDS?

Zoals eerder gezegd zijn darmklachten (en de oplossingen) een heel persoonlijke zoektocht. Veel mensen met het prikkelbare darm syndroom zullen die ervaring beamen. Hoewel PDS niet leidt tot een kortere levensduur, kan het de kwaliteit van leven wel degelijk flink beïnvloeden. De behandeling van PDS is daarom gericht op het verminderen van veelvoorkomende symptomen. Voor de meeste mensen begint dat bij het juiste voedingspatroon zoals bijvoorbeeld het FODMAP-dieet, regelmatig bewegen en stress management. Die basis is echter niet voor iedereen voldoende.

Bij aanhoudende klachten loont het om te onderzoeken of probiotica voor klachtenvermindering kan zorgen. Alflorex® is een van deze probiotica die hierbij kan helpen. In de capsules zit Bifidobacterium longum 35624® – een bacteriestam met bewezen werking bij PDS symptomen1. Alflorex is onder meer verkrijgbaar via Etos en De Online Drogist.