Wat is PDS?

Het prikkelbare darm syndroom, oftewel PDS, is een verzamelnaam voor verschillende klachten die te maken hebben met de darmen en spijsvertering. PDS is een functionele gastro-intestinale aandoening. Simpel gezegd betekent dat verstoringen in het maagdarmkanaal met klachten tot gevolg. Er kunnen geen lichamelijke veranderingen worden aangewezen om de klachten te verklaren.

Het is een veelvoorkomende aandoening bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden, maar er zijn meer vrouwen dan mannen met PDS. Tussen 10% en 20% van de Nederlandse bevolking kampt met PDS. Het is een chronische aandoening, wat betekent dat mensen ervan uit moeten gaan dat zij er de rest van hun leven last van houden.2-4

PDS symptomen

Hoewel de aandoening niet levensbedreigend is, kan PDS wel een aanzienlijk negatief effect hebben voor de kwaliteit van leven. Leefstijlkeuzes kunnen de symptomen zowel verminderen als verergeren. Goede gewoonten laten de klachten afnemen, waar oorzaken als stress de klachten juist kunnen verergeren. De symptomen van PDS zijn onder andere:
● vaak terugkerende pijn in de buik
● een onregelmatige ontlasting
● een opgeblazen gevoel

Het typerende onaangename gevoel in de buik neemt vaak toe na een maaltijd en wordt verlicht na een bezoek aan het toilet. Een PDS patiënt kan milde, matige of ernstige klachten hebben en de symptomen kunnen per persoon aanzienlijk variëren. Symptomen beperken zich niet alleen tot de buikregio, maar kunnen ook klachten als stress, depressie of vermoeidheid veroorzaken. Daarnaast zijn PDS klachten niet altijd stabiel. Velen ervaren soms ook goede, rustige periodes.

Verschillende soorten PDS

Er zijn meerdere subtypen PDS, ingedeeld op basis van het belangrijkste symptoom op dagen met abnormale ontlasting. Er zijn ook bepaalde gevallen waarbij PDS niet kan worden geclassificeerd. De meeste PDS patiënten wisselen tussen de verschillende subtypen.

PDS-C – Vooral obstipatie (constipation).
PDS-D – Vooral diarree (diarrhea).
PDS-M – Mengvorm van obstipatie en diarree (mixed).
PDS-U – Niet passend in de andere categorieën (unsubtyped).

Oorzaak van PDS

PDS is een functionele darmaandoening die vaak voorkomt in combinatie met andere ziekten.
Kenmerkend voor de aandoening is dat mensen vaak ook andere aandoeningen hebben, zoals fibromyalgie en andere soorten spier- en skeletpijn, vermoeidheid en psychische symptomen (angst en depressie).

De oorzaken voor prikkelbare darm zijn niet volledig in kaart gebracht, maar er lijken meerdere factoren bij te dragen aan de ontwikkeling van de aandoening, waaronder:

 • Erfelijkheid (genetisch).
 • Dikke-darmbacteriën – Bij mensen met PDS kan de samenstelling van dikke-darmbacteriën afwijken van de bacteriën bij gezonde personen.
 • Ontsteking – Sommige mensen kunnen een ontsteking in de wand van de dikke darm hebben, met name mensen met een postinfectieuze prikkelbare darm.
 • Dieet – Bij veel mensen met PDS worden symptomen getriggerd door specifieke ingrediënten, zogenaamde FODMAPs.
 • Stress – Hoe mensen zich voelen, is van invloed op de hersenen. De hersenen sturen signalen naar de darm, wat leidt tot veranderingen in de darm (hersen-darm-as).

11,2 %

van de wereldbevolking lijdt aan PDS2

Meest gediagnosticeerd bij patiënten jonger dan

50 jaar

1,5x

vaker bij vrouwen dan bij mannen

Wat maakt Alflorex® uniek?

 • De unieke gepatenteerde 35624® Bifiodobacterium longum bacteriestam. 
 • Slechts één kleine slikbare capsule per dag.
 • Iedere capsule bevat 1×10 9 KVE (kolonievormende eenheden).
 • Op elk gewenst moment van de dag, al dan niet met voedsel, in te nemen.
 • Koel bewaren is niet nodig.
 • Geschikt voor personen die vegetarisch, halal of koosjer eten en een FODMAP-dieet aanhouden.