Wat is PDS?

Het prikkelbare darmsyndroom oftewel PDS is een verzamelnaam voor verschillende klachten die te maken hebben met darmen en spijsvertering. PDS is een functionele gastro-intestinale aandoening. Het probleem daarbij is een slechte werking van het orgaan, wat symptomen geeft. Er kunnen geen lichamelijke veranderingen worden aangewezen om de klachten te verklaren.

Het is een veelvoorkomende aandoening bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden, maar er zijn meer vrouwen dan mannen met PDS. Tussen 10 en 20% van de Nederlandse bevolking kampt met PDS. PDS is een chronische aandoening, wat betekent dat mensen ervan uit moeten gaan dat zij er de rest van hun leven last van houden.2-4

PDS symptomen

De symptomen van PDS zijn vaak terugkerende pijn in de buik, een onregelmatige ontlasting of een opgeblazen gevoel. Het onaangename gevoel wordt vaak verlicht na een bezoek aan het toilet en neemt vaak toe na een maaltijd. De PDS patiënt kan milde, matige of ernstige klachten hebben en de symptomen van de patiënt kunnen aanzienlijk variëren. De meesten ervaren soms ook goede periodes. Het is normaal dat stress de buikklachten kan verergeren.

Hoewel de aandoening niet levensbedreigend is, kan de ziekte wel een aanzienlijk negatief effect hebben voor de kwaliteit van leven. Door goede gewoonten worden de klachten minder, maar stress kan de klachten verergeren.

Verschillende soorten PDS

Er zijn meerdere subtypen PDS, ingedeeld op basis van het belangrijkste symptoom op dagen met abnormale ontlasting. Er zijn ook bepaalde gevallen waarbij PDS niet kan worden geclassificeerd.

PDS-C – Vooral obstipatie (constipation).
PDS-D – Vooral diarree (diarrhea).
PDS-M – Mengvorm van obstipatie en diarree (mixed).
PDS-U – Niet passend in de andere categorieën (unsubtyped).

Veel mensen wisselen tussen de verschillende groepen.

Oorzaak van PDS

PDS is een functionele darmaandoening die vaak voorkomt in combinatie met andere ziekten.
Kenmerkend voor de aandoening is dat mensen daarnaast vaak ook andere aandoeningen hebben, zoals fibromyalgie en andere soorten spier- en skeletpijn, vermoeidheid en psychische symptomen (angst en depressie).

De oorzaken voor prikkelbare darm zijn niet volledig in kaart gebracht, maar er lijken meerdere factoren bij te dragen aan de ontwikkeling van de aandoening.

  • Erfelijkheid (genetisch).
  • Dikke-darmbacteriën – Bij mensen met PDS kan de samenstelling van dikke-darmbacteriën afwijken van de bacteriën bij gezonde personen.
  • Ontsteking – Sommige mensen kunnen een ontsteking in de wand van de dikke darm hebben, met name mensen met een postinfectieuze prikkelbare darm.
  • Dieet – Bij veel mensen met PDS worden symptomen getriggerd door specifieke ingrediënten, zogenaamde FODMAPs.
  • Stress – Hoe mensen zich voelen, is van invloed op de hersenen. De hersenen sturen signalen naar de darm, wat leidt tot veranderingen in de darm (hersen-darm-as).

11,2 %

van de wereldbevolking lijdt aan PDS2

Meest gediagnosticeerd bij patiënten jonger dan

50 jaar

1,5x

vaker bij vrouwen dan bij mannen

Wat maakt Alflorex® uniek?

Alflorex® vermindert de kenmerkende symptomen van PDS dankzij de unieke Bifidobacterium longum (B. longum) 35624® bacteriestam. De 35624® stam vormt een kalmerende en versterkende barrière in de darm wat zorgt voor minder irritatie van de darmwand. Alflorex® vermindert symptomen zoals:

  • Opgeblazen gevoel en winderigheid
  • Diarree
  • Buikpijn
  • Constipatie