Voeding en PDS: wat kun je wel en niet eten?

De juiste voeding speelt een belangrijke rol bij PDS. Het gezondheidsadvies voor PDS patiënten bestaat uit een gezond en gevarieerd eetpatroon. PDS patiënten geven aan dat dagelijkse routines en kleine aanpassingen al voor een gunstig effect zorgen. Denk daarbij aan eten op vaste tijden en rustmomenten rondom de maaltijden.

FODMAP

Naast routines en kleine aanpassingen is er ook het FODMAP-dieet. Het laag FODMAP dieet, oftewel The Low FODMAP diet, is ontwikkeld speciaal voor mensen met prikkelbare darmsyndroom (PDS) of coeliakie klachten.

FODMAP is een verzamelnaam voor een aantal groepen koolhydraten die dagelijks in onze voeding voorkomen en staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen. FODMAP’s worden slecht of niet opgenomen in de dunne darm en komen zo onverteerd in de dikke darm terecht. Dit kan leiden tot allerlei klachten.

Online PDS test

Met behulp van deze online PDS-test van stichting PDSB is het mogelijk te testen of je het prikkelbare darm syndroom hebt. Aan de hand van een aantal vragen krijg je meer informatie over jouw klachten. Neem deze informatie mee wanneer je een afspraak hebt met de huisarts.

Meer informatie over FODMAP’s:

Klik hier voor de lijst met FODMAP arme/rijke producten of kijk voor meer informatie op:
Fodmapdieet.nl (MDL afdeling – Martini ziekenhuis)
Allergiedietisten.com (voedingsadvies)
Fodmapfoodies.nl (recepten)

Doordat het FODMAP-dieet bepaalde producten en ingrediënten vermijdt, is het extra belangrijk om alert te blijven op het binnenkrijgen van de juiste hoeveelheid voedingsstoffen. Raadpleeg daarom een PDS diëtist(e) of een voedingsdeskundige.


Leven met PDS

Een prikkelbare darm is medisch gezien geen ernstige aandoening, maar mensen kunnen er veel klachten van hebben. De symptomen van PDS kunnen in het dagelijks leven voor lastige situaties zorgen. Ook onbegrip bij je omgeving is niet ongewoon. Eén ding is zeker: je bent niet de enige.

Bewegen en PDS

Werken, sociale activiteiten… Veel mensen vinden het lastig om alles voor elkaar te krijgen. Maar uit onderzoek blijkt dat tijd vrijmaken voor sport een goed effect heeft op PDS symptomen. Lees meer over het onderzoek plus een aantal eenvoudige adviezen. 

Bron: martiniziekenhuis.nl