6 tips voor het bespreekbaar maken van PDS

Goede routines, regelmatig eten, voldoende lichaamsbeweging en stressmanagement helpen bij de symptoombestrijding van PDS. Het leven is echter zelden routinematig. De dagelijkse gang van zaken zoals werk, reizen, een sociaal leven en activiteiten met kinderen maken het plannen soms erg lastig. Gelukkig zijn er goede adviezen die je kunnen helpen om toch wat routine aan te brengen. PDS gaat niet weg, maar gewoon weer kunnen leven kan wel degelijk. Een van de manieren waarop je dat voor elkaar kunt krijgen is door PDS bespreekbaar te maken.

Wees open over DPS

Het omgaan met PDS hoef je niet alleen te doen. Eerlijk zijn is vaak een betere strategie dan smoezen verzinnen. Te laat komen bij een etentje, omdat je nog een keer extra naar het toilet moet is vervelend. Nog vervelender is het wanneer niemand weet waarom je steeds te laat bent en er ergernissen gaan ontstaan. Wees daarom open over de oorzaak. Zowel privé als zakelijk voorkomt duidelijkheid verwarring. Op de werkvloer kun je er overigens ook voor kiezen om dit met een vertrouwenspersoon, HR of je manager te delen.

Wees voorbereid op situaties

Bekijk zaken praktisch en bereid je voor. Wanneer je naar een concert of bioscoop gaat kun je bijvoorbeeld een stoel aan de buitenkant van een rij kiezen. Zo kun je makkelijk de zaal uit zonder al te veel gedoe. Als je naar een restaurant gaat, bekijk dan vooraf het menu. Als er maar weinig geschikte gerechten zijn, kun je vooraf het restaurant bellen, vooraf alvast iets eten of iets meenemen.

Accepteer dat het soms ongemakkelijk kan zijn

Praten over darmproblemen is niet altijd makkelijk. De enige manier om het taboe te doorbreken en PDS bespreekbaar te maken, is door te accepteren dat nog niet iedereen gewend is aan die open communicatie. Laat je daardoor niet uit het veld slaan en blijf open communiceren. Alleen door je niet tegen te laten houden door ongemak, wordt het praten over PDS steeds makkelijker.

Probeer stress te vermijden

Stress is een bekende boosdoener in de verergering van PDS symptomen. Hoewel je nooit helemaal stressvrij kunt leven, kun je wel degelijk diverse dingen doen om stress te verminderen. Meditatie en andere stress beheersingstechnieken kunnen waardevolle instrumenten zijn voor het omgaan met stressvolle situaties. Ook kan sporten en beweging helpen om stress te verminderen. Er zijn diverse sporten die je uitstekend kunt doen wanneer je PDS hebt.

Begin de dag rustig

Als je weet dat je ‘s ochtends wat meer tijd nodig hebt, gun jezelf die tijd dan. In alle haast de dag beginnen, zorgt voor onnodige stress die je terugkrijgt in de vorm van PDS klachten. Sta eerder op als het nodig is en gun jezelf en je buik de tijd om de dag te starten. Je bent daarin zeker niet de enige.

Reizen

Reizen is bijna altijd een onderbreking van de dagelijkse routine. Adviezen als planning, minder stress en voldoende tijd worden dan extra belangrijk. Probeer niet pas op het laatste moment in te pakken en probeer dingen zo te plannen dat je ze kunt wijzigen als dat nodig is. Ga je naar het buitenland, dan kan het verstandig zijn om de generieke namen te weten van (zelfzorg) producten die je eventueel nodig zult hebben, zodat een arts of apotheek hierbij kan helpen.


Voeding en PDS

Voor veel mensen wordt het dagelijks leven een stuk beter als ze een paar eenvoudige adviezen volgen. Rustig eten op vaste tijden is een goede gewoonte. Hier vindt u goed onderbouwde informatie over het FODMAP-dieet en links naar FODMAP recepten.

Bewegen en PDS

Werken, sociale activiteiten… Veel mensen vinden het lastig om alles voor elkaar te krijgen. Maar uit onderzoek blijkt dat tijd vrijmaken voor sport een goed effect heeft op PDS symptomen. Lees meer over het onderzoek plus een aantal eenvoudige adviezen.