Leven met PDS

Een prikkelbare darm is medisch gezien geen ernstige aandoening, maar mensen kunnen er veel klachten van hebben. De symptomen van PDS kunnen in het dagelijks leven voor lastige situaties zorgen. Ook onbegrip bij je omgeving is niet ongewoon. Eén ding is zeker: je bent niet de enige.

Het is gelukkig voor steeds meer mensen mogelijk om de PDS symptomen onder controle te krijgen. Zo wordt het leven meer dan alleen PDS en krijg je er een stuk vrijheid voor terug. Regelmaat en routine zijn daarbij belangrijke factoren.

6 tips voor het bespreekbaar maken van PDS

Goede routines, regelmatig eten, voldoende lichaamsbeweging en stressmanagement helpen bij de symptoombestrijding van PDS. Het leven is echter zelden routinematig. De dagelijkse gang van zaken zoals werk, reizen, een sociaal leven en activiteiten met kinderen maken het plannen soms erg lastig. Gelukkig zijn er goede adviezen die je kunnen helpen om toch wat routine aan te brengen. PDS gaat niet weg, maar gewoon weer kunnen leven kan wel degelijk. Een van de manieren waarop je dat voor elkaar kunt krijgen is door PDS bespreekbaar te maken.

Voeding en PDS: wat kun je wel en niet eten?

De juiste voeding speelt een belangrijke rol bij PDS. Het gezondheidsadvies voor PDS patiënten bestaat uit een gezond en gevarieerd eetpatroon. PDS patiënten geven aan dat dagelijkse routines en kleine aanpassingen al voor een gunstig effect zorgen. Denk daarbij aan eten op vaste tijden en rustmomenten rondom de maaltijden.

De meest (en minst) effectieve sporten tegen PDS symptomen

In principe heeft het maag- en darmstelsel dus baat bij lichaamsbeweging. Bij PDS geldt echter wel dat de effecten bij iedereen anders zijn. Het kan daarom zijn dat bepaalde vormen van sport die hieronder genoemd worden te belastend voor je zijn. Kies in dat geval voor de rustige en regelmatige bewegingen. Ook die kunnen een grote impact hebben op de beperking van klachten.