Beweging en sporten, wat kan je wel of niet doen?

Mensen die weinig bewegen krijgen een grotere kans hebben op verslechtering van PDS klachten. Zo is er een relatie tussen beweging en een verbeteringen van klachten bij maag- en darmaandoeningen. Ook van symptomen als vermoeidheid, stress en depressie werd een vermindering geconstateerd. Het adviseren van meer lichaamsbeweging of sport, kan daarom een behandeling een alternatief zijn voor mensen met PDS.

In principe heeft het maag- en darmstelsel dus baat bij lichaamsbeweging. Bij PDS geldt echter wel dat de effecten bij iedereen anders zijn. Het kan daarom zijn dat bepaalde vormen van sport die hieronder genoemd worden te belastend voor je zijn. Kies in dat geval voor de rustige en regelmatige bewegingen. Ook die kunnen een grote impact hebben op de beperking van klachten.

Effectieve sporten

Wandelen
Lopen of snelwandelen, is een laagdrempelige manier om te sporten. Bovendien is lopen een stuk minder belastend dan hardlopen. Bij een wandeling blijven de maag en darmen namelijk rustiger dan bij hardlopen.

Yoga
Yoga zorgt zowel voor sterkere als langere spieren. De bewegingen zijn rustig en beheerst. Yoga geeft je bovendien de tijd om te ontspannen en te concentreren op de ademhaling (bron).

Fietsen
Tijdens het fietsen blijft je buik grotendeels rustig en daarmee behoort ook deze activiteit tot effectieve sporten. Het gaat hierbij niet om de snelheid, maar om de beweging. Juist het rondje op de stadsfiets kan al een positief effect hebben. De nadruk ligt bij fietsen op het onderste deel van het lichaam en er zijn weinig onverwachte bewegingen waardoor de inwendige organen in beweging komen.

Zwemmen
Zwemmen is een goed alternatief voor hardlopen. Het water maakt de bewegingen minder intens, waardoor het meer gecontroleerd is voor je lichaam. Een goede training kan bestaan uit baantjes zwemmen of oefeningen te doen in het water.

Minder effectieve sporten

Hardlopen
Hardlopen leidt tot forse bewegingen bij landing en afzet van de voeten. Op- en neergaande bewegingen kunnen leiden tot buikkrampen en diarree. Bovendien is bij lange afstanden rennen onderweg voeding nodig. Dat vraagt nogal wat, ook van een gezonde buik. Als je toch graag wilt hardlopen, begin dan eerst op een loopband waarbij een toilet in de buurt is.

Crossfit
Bij crossfit is sprake van zwaar tillen en een hoog tempo. De combinatie van de zware en snelle bewegingen vraagt (te) veel van je maag en darmen.

HIIT training
Dit is een intervaltraining waarbij je binnen een bepaalde tijd je lichaam maximaal belast. Met een snelle hartslag en plotselinge bewegingen raakt de buik snel geïrriteerd.

Balsporten
Door hoge snelheid en onverwachte bewegingen zijn balsporten een veeleisende activiteit voor mensen met PDS.


Voeding en PDS: wat kun je wel en niet eten?

De juiste voeding speelt een belangrijke rol bij PDS. Het gezondheidsadvies voor PDS patiënten bestaat uit een gezond en gevarieerd eetpatroon. PDS patiënten geven aan dat dagelijkse routines en kleine aanpassingen al voor een gunstig effect zorgen. Denk daarbij aan eten op vaste tijden en rustmomenten rondom de maaltijden.