Advies en behandeling

Om tot de diagnose PDS te komen, moet een arts eerst andere aandoeningen uitsluiten. Beoordeling van anamnese en symptomen: Buikpijn en veranderd ontlastingspatroon. Bij de tests gaat het normaliter om bloed- en ontlastingsmonsters en soms gastroscopie of endoscopie van de dunne darm. Buikpijn of een onaangenaam gevoel worden beschouwd als een hoofdcriterium voor de diagnose PDS.

Behandeling van PDS

PDS is meestal een levenslange aandoening. Het betekent dat het extra belangrijk is dat patiënten meer begrip en kennis opdoen over het onderwerp. Zo kunnen ze gemakkelijker zelf handelen om de lastige symptomen te verminderen en te leren leven met deze aandoening. Uiteindelijk maakt dat de terugkeer naar het ritme van het dagelijks leven gemakkelijker.

De behandeling is gericht op het verminderen van symptomen waar mensen last van hebben. PDS ontwikkelt zich niet tot een ernstige ziekte en leidt niet tot een verkorting van de levensduur, maar kan voor veel mensen wel zware klachten veroorzaken die de kwaliteit van leven aanzienlijk beperken.

Zelfhulp in de vorm van regelmatige maaltijden, lichamelijke activiteit en stressmanagement is belangrijk. Aanbevolen wordt om een diëtist te raadplegen bij iedere radicale verandering van het dieet, zoals bijvoorbeeld een FODMAP-dieet.

Medische behandelingen zijn vaak gericht op slechts één van de PDS-symptomen, bijvoorbeeld verstopping, opgeblazen gevoel, diarree of buikpijn.

Probiotica en PDS

In internationale richtlijnen worden probiotica aanbevolen voor alle normale symptomen van PDS. Probiotica kunnen worden gecombineerd met de andere behandelingsmogelijkheden voor PDS.

De unieke Bifidobacterium longum 35624® van Alflorex® is een bacteriestam met beschikbare bewijzen voor werking bij PDS symptomen. In algemene zin wordt aanbevolen om probiotica (met name bij Alflorex) in te nemen gedurende minimaal vier weken voordat het effect van de behandeling wordt beoordeeld. In uitzonderlijke gevallen kan het langer duren dan een maand, mogelijk 2 tot 3 maanden, totdat er een vermindering van de symptomen optreedt bij de patiënt.

Wanneer naar de huisarts?

Veel mensen met een prikkelbare darm maken zich zorgen maken over de symptomen. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat ze ernstige ziektes kunnen krijgen, zoals kanker. Het uitsluiten van ernstige ziektes in samenwerking met de huisarts of specialist kan voor veel mensen belangrijk zijn voor een goed leven met PDS. Daar staat tegenover dat het steeds ondergaan van nieuwe onderzoeken ook kan leiden tot onzekerheid en angst.

Ga naar de huisarts bij aanhoudende symptomen die duiden op PDS of bij een aantal van de volgende symptomen5

● Bloed in de ontlasting of bloedarmoede
● Gewichtsverlies zonder bekende oorzaak
● Als er darmkanker, inflammatoire darmziekte of coeliakie in de familie voorkomt
● Ouder dan 50 jaar en nieuwe klachten
● Nachtelijke pijnen / diarree

Gebruik Alflorex® minimaal vier weken en ontdek zelf het effect

Alflorex® heeft een bewezen effect op PDS symptomen. De buik heeft echter wel tijd nodig om te wennen aan een dagelijkse toevoer van probiotica. Probeer Alflorex daarom minimaal vier weken en ontdek zelf het effect op jouw klachten.

Vermindering van symptomen is waarneembaar na 1-4 weken. In uitzonderlijke gevallen kan het 1-3 maanden duren voordat effect merkbaar is. Sommige mensen kunnen tijdens de eerste vier weken tijdelijk te maken krijgen met kleine veranderingen van het ontlastingspatroon.