Advies en behandeling

Om tot de diagnose PDS te komen, moet een arts eerst andere aandoeningen uitsluiten. Beoordeling van anamnese en symptomen: Buikpijn en veranderd ontlastingspatroon. Bij de tests gaat het normaliter om bloed- en ontlastingsmonsters en soms gastroscopie of endoscopie van de dunne darm. Buikpijn of een onaangenaam gevoel worden beschouwd als een hoofdcriterium voor de diagnose PDS.

Behandeling van PDS

PDS is normaal gesproken een levenslange aandoening. Dat wil zeggen dat mensen moeten doen wat ze – via meer begrip en kennis over de ziekte – zelf kunnen doen om lastige symptomen te verminderen en om te leren leven met de aandoening. 

De behandeling is gericht op het verminderen van symptomen waar mensen last van hebben. PDS ontwikkelt zich niet tot een ernstige ziekte en leidt niet tot een verkorting van de levensduur, maar kan voor veel mensen wel zware klachten veroorzaken die de kwaliteit van leven aanzienlijk beperken.

Informatie is een belangrijk deel van de behandeling voor ondersteuning bij het omgaan met de aandoening, het verminderen van symptomen en de terugkeer naar het dagelijks leven. 

Zelfhulp in de vorm van regelmatige maaltijden, lichamelijke activiteit en stressmanagement is belangrijk. Aanbevolen wordt om een voedingsdeskundige te raadplegen bij iedere radicale verandering van het dieet, zoals bijvoorbeeld een FODMAP-dieet.

Medische behandelingen zijn vaak gericht op slechts één van de PDS-symptomen, bijvoorbeeld verstopping, opgeblazen gevoel, diarree of buikpijn.

In internationale richtlijnen worden probiotica aanbevolen voor alle normale symptomen van PDS. Probiotica kunnen worden gecombineerd met de andere behandelingsmogelijkheden voor PDS. 

Bifidobacterium longum 35624® is een bacteriestam met goede beschikbare bewijzen voor werking bij PDS symptomen. In algemene zin wordt aanbevolen om probiotica in te nemen gedurende minimaal vier weken voordat het effect van de behandeling wordt beoordeeld. In uitzonderlijke gevallen kan het langer duren dan een maand, mogelijk 2 tot 3 maanden, totdat er een vermindering van de symptomen optreedt bij de patiënt.

Wanneer naar de huisarts?

Veel mensen met een prikkelbare darm maken zich onnodig zorgen over de symptomen. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat ze ernstige ziektes kunnen krijgen, zoals kanker. Het uitsluiten van ernstige ziektes in samenwerking met de huisarts of specialist kan voor veel mensen belangrijk zijn voor een goed leven met PDS. Daar staat tegenover dat het steeds ondergaan van nieuwe onderzoeken ook kan leiden tot onzekerheid en angst.

Ga naar de huisarts bij aanhoudende symptomen die duiden op PDS, gedurende een lange periode of bij een aantal van de volgende symptomen:5

  • Bloed in de ontlasting of bloedarmoede.
  • Gewichtsverlies zonder bekende oorzaak.
  • Als er darmkanker, inflammatoire darmziekte of coeliakie in de familie voorkomt.
  • Ouder dan 50 jaar en nieuwe klachten.
  • Nachtelijke pijnen / diarree.

Gebruik Alflorex® minimaal vier weken en ontdek zelf het effect

Alflorex® heeft een bewezen effect op PDS symptomen, maar wij beloven geen wondermiddel dat vanaf dag één werkt. De buik heeft tijd nodig om te wennen aan een dagelijkse toevoer van de 35624® bacteriestam (probioticum).

De eerste vermindering van symptomen moet merkbaar zijn bij dagelijks innemen van Alflorex®
In uitzonderlijke gevallen kan het 2-3 maanden duren voordat effect merkbaar is. Sommige mensen kunnen tijdens de eerste vier weken tijdelijk te maken krijgen met kleine veranderingen van het ontlastingspatroon.